MANIFEST

Per una educació lliure de racisme

“Totes les ciutats han estat fundades i poblades per gent vinguda d’un altre lloc, igual que les viles, ja que la terra s’ha omplert gràcies a successives migracions. L’immigrant és l’últim que ha arribat. L’autòcton és el que va arribar abans, ell o els seus avantpassats.” El periple de Baldassare, Amin Maalouf.

Educació lliure de racisme és una plataforma ciutadana formada per entitats i persones a títol individual que neix amb l’objectiu de denunciar aquelles situacions que, en l’àmbit educatiu, fomentin l’odi o la discriminació cap a l’alumnat per motius de procedència, pertinença a un grup amb un determinat marcador ètnic, de color de pell o religiós.

Els eixos de treball de la plataforma parteixen de la identificació i la denúncia d’expressions o polítiques que generin situacions de racisme i/o discriminació, i alhora té com a finalitat esdevenir un espai d’informació i suport cap a l’alumnat que sigui vexat per atacs que pugui rebre per motius de procedència.

La igualtat de les persones i la prohibició de la discriminació per raó de nacionalitat queda recollida en normatives d’àmbit internacional, en altres de l’estat espanyol i també en diferents lleis aprovades pel Parlament de Catalunya. D’aquesta manera, les nostres reclamacions es veuen avalades en resolucions i documents de caràcter institucional com el de la Convenció Internacional sobre l’Eliminació de Totes les Formes de Discriminació Racial, el del Conveni Europeu del Drets Humans, en la Llei d’Igualtat dels drets i les oportunitats en la infància i l’adolescència, en la Constitució Espanyola i en la Llei d’Educació de Catalunya (LEC), entre d’altres.

Des de la Plataforma es defensa el sistema educatiu com un eix vertebrador per construir una societat amb una veritable igualtat social, on es respecti la diversitat i s’eviti la marginació de l’alumnat pel seu origen o pel manteniment dels costums culturals i religiosos propis. Aquesta premissa està completament vinculada a la defensa del sistema educatiu públic com a únic garant de l’accés a l’educació en igualtat de condicions.

La plataforma neix en un context en què les polítiques del Departament d’Ensenyament no garanteixen un sistema educatiu basat en el foment de la igualtat d’oportunitats i des d’on tampoc es vetlla pel compliment de la normativa que protegeix l’alumnat que pugui viure situacions de discriminació com les assenyalades.

En la situació actual de migracions i amb una xenofòbia creixent a Europa, és responsabilitat del Departament d’Ensenyament evitar qualsevol tipus de política o expressió racista que es pugui donar en l’àmbit educatiu i també garantir la integració social de tot l’alumnat amb independència del seu origen o condició social.

Educació lliure de racisme treballarà especialment per denunciar les situacions de discriminació que es generen a partir de dinàmiques tolerades per la pròpia administració, algunes d’elles advertides en l’informe sobre segregació escolar publicat pel Síndic de Greuges el 2016 on s’hi evidencia el desequilibri social que genera el fet que el sistema públic absorbeixi la major part de la matriculació d’alumnat immigrant, mentre que el concertat, en molts casos l’exclou. Aquesta segregació, de la qual n’és còmplice l’administració educativa, és una de les causes del foment d’actituds discriminatòries i racistes.

La Plataforma també vol servir d’espai de denúncia d’aquells missatges de foment de l’odi que puguin ser emesos per persones vinculades administrativament amb el Departament d’Ensenyament. El foment de valors igualitaris és indestriable de la tasca docent, que ha d’incloure de manera imprescindible la condemna d’aquestes actituts i denunciar-ne la seva reproducció.

Per aquest motiu, Educació lliure de racisme vetllarà perquè s’apliqui la normativa que protegeix l’alumnat envers el possible comportament vexatori que pugui tenir el col•lectiu docent.

Des de la Plataforma fem una crida per organitzar-nos i treballar juntes en el foment d’una interculturalitat efectiva promoguda des dels centres educatius públics per tal que pugui ser entesa com a font de riquesa del món on vivim. El racisme i la xenofòbia no poden tenir cabuda a les aules, i com a membres d’una societat civil que aposta per l’acollida de ciutadans de procedències diverses hem d’exigir a les institucions que vetllin pel manteniment dels drets de les persones, sense distincions.